Olemme Suomessa jälleen siirtyneet pimenevään vuodenaikaan. Päivä lyhenee lyhenemistään ja hämärä ja pimeä valtaa valolta tilaa. Onneksi joulu ja joulun odotus lisäävät tunnelmavalon määrää kodeissa ja pihapiirissä. Yhdessäolo vapaa-aikana on siirtynyt sisätiloihin ja kodista halutaan tehdä tunnelmallinen paikka viettää aikaa yhdessä läheisten kanssa. Ikkunoihin, maljakoihin ja ruukkuihin ripustetaan valoketjuja ja valokoristeita ja kynttilöitä sytytetään luomaan lämmintä tunnelmaa oleskelutiloihin. Tavoitteena on luoda harmoninen, tunnelmallinen koti, johon vetäytyä pimeästä ja kylmästä ulkoilmasta.

 

Miten luodaan tunnelmaltaan harmoninen koti?

Tavoittele sisustuksessa yhtenäistä tunnelmaa ennemmin kuin yhtenäistä tyyliä. Voit yhdistää esim. kahta eri tyyliä ja luoda yhtenäisyyttä valitsemalla värimaailman, joka yhdistää erilaiset tyylit.

Valkoinen pohjaväri seinillä on aina varma valinta ja mahdollistaa vapaamman värien käytön huoneen sisustuksessa, huonekaluissa, tauluissa, matoissa ja tyynyissä. Syksyllä ja talvella oleskelutilojen tavanomaista väritystä voi päivittää vuodenaikaan sopivilla lämpimillä värisävyillä. Sisustuksen periaatteisiin kuuluu, että 10 % huoneessa käytetyistä väreistä voi muodostua yhdestä tai kahdesta kontrastiväristä. Esimerkiksi punaisella tai keltaisella sohvatyynyllä tai torkkupeitolla olohuoneen väritykseen tulee vuodenaikaan sopivaa lämpöä, joka näyttää kodikkaalta ja kutsuvalta kynttilänvalossa.

 

Valaistuksen harmonia

Harmoninen valaistus pyritään suunnittelemaan siten, että huoneen kaikki valonlähteet ovat suurin piirtein samaa valon väriä, värilämpötilaa. Suomalaisissa kodeissa käytettävien valaisinten ja lamppujen värilämpötila on yleensä lämminvalkoinen, noin 2700-3000 Kelviniä. LED-tekniikan myötä neutraalin valkoinen 4000 Kelviniä on kuitenkin yleistynyt. Kynttilän valonväri on lämmin, joten muut jouluvalot on hyvä valita valonväriltään lämpiminä. Pimenevässä illassa istutaan usein pelkän lämpimän tunnelmavalon valaisemassa oleskelutilassa.

 

Materiaalien harmonia

Huoneen sisustuksessa kannattaa yhdistellä pinnaltaan erilaisia materiaaleja. Yhdistä tiiviitä ja sileitä materiaaleja karheisiin, pehmeisiin, kudottuihin, punottuihin ja rustiikkisiin materiaaleihin. Elävät pinnat saavat huoneen tuntumaan lämpimältä ja pehmeältä ja huoneen sisustus saa lisää syvyyttä. Suosi luonnonmateriaaleja, jotka ovat kestäviä ja sopivat hyvin skandinaaviseen sisustukseen.

Siisti ja ylimääräisistä tavaroista raivattu oleskelutila on harmoninen ja viihtyisä. Tee jouluvaloille ja -koristeille tilaa siirtämällä esillä olevia koriste-esineitä kaappiin joulun ajaksi. Vaikka jouluksi ei tarvitsekaan tehdä isoäitien aikaista perinteistä suursiivousta, kannattaa ennen joulukoristeiden sijoittelua tehdä normaalia perusteellisempi viikkosiivous. Ota esille kauneimmat ja tärkeimmät joulukoristeesi ja luovu koristeista, jotka ovat nähneet jo parhaat päivänsä, ellei niillä ole tunnearvoa.

Hox! Varmista, että oleskelutilaan jää koristelujenkin jälkeen riittävästi tilaa ja väljyyttä vieraidenkin viihtyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *