Onko 55+-vuotiaana jo aika suunnitella loppuelämän kotia?

Nuorinkin lapsista on lentänyt pesästä ja aikanaan lapsiperhettä varten hankittu, suunniteltu ja rakennutettu koti alkaa tuntua turhankin väljältä. Lastenhuoneiden ovet pysyvät suljettuina, eikä niille enää ole käyttöä kuin satunnaisesti.

Onko nyt aika myydä vanha koti ja muuttaa sopivamman kokoiseen kotiin? Vai onko aika suunnitella vanhan kodin toiminnot uusiksi ja remontoida se uuteen elämäntilanteeseen paremmin sopivaksi?

Vanhasta kodista luopuminen ja muuttaminen pienempään asuntoon tuo väistämättä eteen tarpeen karsia vuosien mittaan kertynyttä tavaramäärää. Kodin ylimääräisiksi jääneissä huoneissa on huonekaluja ja tavaroita, jotka eivät sovi uuteen kotiin. Lisäksi omakotitalon varastoon ja autotalliin on kertynyt tavaraa, josta ei ole tähän asti haluttu luopua. Edessä on suuri ja aikaa vievä projekti. Tavarat on käytävä läpi, mistä luovutaan ja mitä otetaan mukaan uuteen kotiin. Samalla suunnitellaan, mitä huonekaluja halutaan uusia tulevaan kotiin. Usein vanhan kodin väljissä huoneissa on tilaa vieviä huonekaluja, jotka eivät sovi uuteen pienempään kotiin.

Kodin vaihtaminen uuteen elämäntilanteeseen sopivaksi

Entä millainen uuden kodin tulisi olla? Mitä toimintoja siellä on oltava? Missä koti sijaitsee ja minkä kokoinen? Rivitalo, paritalo vai kerrostaloasunto? Vai nykyistä pienempi omakotitalo? 55+ ikäisenä ihminen alkaa jo tiedostamaan eläkeiän lähenemisen ja aikanaan edessä olevat ikääntymisen mukanaan tuomat haasteet, joihin olisi hyvä varautua jo nyt kun kodin vaihtaminen on tullut ajankohtaiseksi.

Olisiko tämä uusi koti samalla loppuelämän koti? Kerrostaloasunnossa olisi oltava hissi tai jos uusi koti on rivitalo, paritalo tai nykyistä kotia pienempi omakotitalo, tulisi sen olla yhdessä tasossa. Yksitasoratkaisu mahdollistaa asumisen järjestelyt, jos myöhemmällä iällä asukkaan liikuntakyky heikkenee tai tarvitaan pyörätuolia. Olisi hyvä, jos uusi loppuelämän koti olisi muunneltavissa elämäntilanteen mukaan.

Kuulostaako asunnon vaihtaminen tai vanhan kodin muutostyöt tässä elämänvaiheessa ja usein työn ohessa haastavalta? On hyvä muistaa, että tämänkin tyyppisen elämänmuutoksen yhteydessä voi ja kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua. Esimerkiksi kodin tavaroiden karsinnassa voi käyttää ammattijärjestäjän asiantuntemusta ja neuvoja.

Sisustussuunnittelijan avulla uuden kodin toiminnallisuudet saadaan suunniteltua tulevan asukkaan tarpeiden mukaan. Sisustussuunnittelija suunnittelee uuden kodin kalusteratkaisut, materiaalivalinnat, värit, valaistuksen siten, että koti henkii asukkaan mieltymysten mukaista tunnelmaa.

Vanhan kodin toiminnallisuuksien muuttaminen

Samoin jos päädytään remontoimaan vanha koti muuttuneeseen elämäntilanteeseen sopivammaksi, on mahdollista käyttää apuna sisustussuunnittelijaa remonttitiimeineen. Kodin remontin voi teettää avaimet käteen -periaatteella. Remontin työosuudesta on mahdollista tehdä omassa verotuksessa kotitalousvähennys.

Sisustussuunnittelija suunnittelee kodin toiminnallisuudet sellaisiksi, että asukkaan tarpeet, mieltymykset ja harrastukset huomioidaan. Sisustussuunnittelija laatii muutospiirustukset ja suunnitelmat, jotka sisältävät huonekohtaiset kiintokalusteratkaisut, materiaalivalinnat, värit ja irtokalusteet sekä suunnittelee valaisimet ja tekstiilit.

Vanhaa kotia myytäessä sisustussuunnittelija voi auttaa kodin myyntistailauksessa ja siten nopeuttaa myyntiä. Ota rohkeasti yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä sinun tarpeisiisi sopiva loppuelämän koti.